زهرا عباس زاده

زهرا عباس زاده

عنوان پایان‌نامه

بررسی نقش نظام جامع راهنمایی و مشاوره درکارآمدی و هویت حرفه ای مشاوران مدرسه از دید گاه متخصصان



    دانشجو زهرا عباس زاده در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۰۰ ، به راهنمایی آتوسا کلانتر هرمزی ، پایان نامه با عنوان "بررسی نقش نظام جامع راهنمایی و مشاوره درکارآمدی و هویت حرفه ای مشاوران مدرسه از دید گاه متخصصان" را دفاع نموده است.


    رشته تحصیلی
    مقطع تحصیلی
    کارشناسی ارشد
    محل دفاع
    روانشناسی و علوم تربیتی
    شماره ساختمان محل ارائه
    ۳۱
    نام کلاس محل ارائه
    کلاس ۱۲۲[۲۲۱۲۲]
    شماره کلاس محل ارائه
    ۲۲۲
    تاریخ دفاع
    ۲۸ شهریور ۱۴۰۳
    ساعت دفاع
    ۲۰:۰۰

    چکیده

    این پژوهش بـا هـدف بررسـی نقش نظام جامع راهنمایی و مشاوره در کارآمدی حرفه­ای و هویت­بخشی حرفه­ای مشاوران مدارس از دیدگاه کارشناسان راهنمایی و مشاوره مدرسه به روش تحلیل مضمون که یکی از روش­های کیفی است، انجام شد. میدان مورد مطالعه   را کارشناسانی که در حوزه مشاوره مدرسه در ادرات کل آموزش و پرورش استان­های تهران و خراسان رضوی یا وزارت­خانه بودند، تشکیل داده و تعداد شرکت­کنندگان در این پژوهش ۱۲ نفر بوده­اند. داده­ها با استفاده از مصاحبه نیمه‌ساختار یافته جمع‌آوری شد و یافتـه‌های پژوهش به شیوه تحلیل مضمون، مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. پس از بررسی محتوای مصاحبه‌ها و انجام کدگذاری متن، درباره   نقش نظام جامع راهنمایی و مشاوره در کارآمدی حرفه­ای مشاوران مدارس از دیدگاه کارشناسان راهنمایی و مشاوره مدرسه، ۱۳ مضمون اصلی: ۱) ارائه­ی صلاحیت­های حرفه­ای مشاوران در سند ۲) تاکید نظام­نامه بر وظایف حرفه­ای مشاوران ۳) متضمن بودن سند به دانش به­روز و تخصصی مشاور مدرسه ۴) راهبری کارکردی نظام­نامه ۵) نقش سند در تقویت ملزومات حرفه­ای مشاوران ۶) ضرورت آگاهی مشاوران مدارس از محتوای سند ۷) تاکید نظام­نامه بر ضرورت ارزیابی کارکرد حرفه­ای مشاوران ۸) نقش دانش و نگرش حرفه­ای مشاوران در اجرای نظام­نامه ۹) ضرورت آماده­سازی دستورالعمل­های اجرایی منطبق با شرایط ۱۰) اثرگذاری حضور کارکردی متخصصین مشاوره­ی مدرسه در اجرای سند ۱۱)   نقش موضع قانونی سند در کارکرد حرفه­ای مشاوران ۱۲) لزوم بررسی پیوسته سند ۱۳) نقش حمایتی آگاهی همکاران از محتوای نظامنامه حاصل شد. هم­چنین در پاسخ به سوال دوم پژوهش یعنی نقش مدرسه در هویت­بخشی حرفه­ای مشاوران مدارس از دیدگاه کارشناسان مشاوره در مدرسه، ۸ مضمون اصلی تحت عناوین: ۱) ارائه­ی صلاحیت­های رشددهنده هویت حرفه­ای ۲) رویه حرفه­ای نظام­نامه با محتوای علمی ۳) تاثیر نظام­نامه در رفع ابهام نقش مشاوران ۴) سازگاری حرفه­ای برگرفته از نظام­نامه ۵) خودکاوی حرفه­ای بر اساس نظام­نامه ۶) لزوم سنجش مداوم نظام­نامه ۷) برهم­کنش هویت و کارامدی در سند ۸) نقش کارگزاران در هویت حرفه­ای مشاوران به­دست آمد.

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که نظام راهنمایی و مشاوره مدرسه در قالبی قانون­مند،   با تصریح و تبیین دقیق مواردی هم­چون شایستگی­ها و نقش­ها، چارچوب­بندی منظمی در ابعاد مختلف علمی، فرهنگی، حرفه­ای و نظارتی، نقشه راهی یکپارچه برای بهبود عملکرد مشاوران مدارس فراهم ساخته است که در نهایت رشد کارآمدی حرفه ای مشاوران مدارس را به دنبال دارد. هم­چنین این نظام نامه با ارائه ساختارمند وظایف سطوح مختلف، تعیین ارزش­ها و صلاحیت­های حرفه ای، توجه به دانش تخصصی و توجه به سیستم نظارتی قانون­مند،

    نقش مهمی را در هویت بخشی به مشاوران مدارس ایفا می­کند.