
نیما سلطانی
شناسایی پیامدهای روانی ورشکستگی معامله گران روزانه در بازار های مالی جهانی : یک بررسی کیفی
- دانشجو
- نیما سلطانی
- استاد راهنما
- مهدی خانجانی
- استاد مشاور
- حسین اسکندری
- استاد داور
- ابوالقاسم عیسی مراد
- مقطع تحصیلی
- کارشناسی ارشد
- محل دفاع
- روانشناسی و علوم تربیتی
- شماره ساختمان محل ارائه
- ۳۱
- نام کلاس محل ارائه
- کلاس ۲۰۵[۲۲۲۰۵]
- شماره کلاس محل ارائه
- ۳۰۵
- تاریخ دفاع
- ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
- ساعت دفاع
- ۰۷:۰۰
- چکیده
-
چکیده
مقدمه: تورم لجام گسیخته ، کاهش ارزش پول ملی ، بازار صعودی رمزارزها ، سهولت استفاده از پلتفرمهای معامله آنلاین و رویا فروشی تحت عنوان درآمد دلاری در فضای مجازی باعث هجوم مردم ایران به معاملهگری در بازارهای جهانی در سال های اخیر شده است. در این میان معاملهگری روزانه با توجه به عجله افراد تازه کار برای رسیدن به ثروت از محبوب ترین اشکال معاملهگری است. آمارها نشان میدهند که بیشتر افراد در معاملهگری روزانه شکست میخورند و سرمایه اولیه خود را از دست میدهند. که بدون تردید با پیامدهای مختلفی همراه است این پژوهش با هدف شناسایی پیامدهای روانشناختی ورشکستگی معاملهگران روزانه در بازارهای مالی جهانی انجام شد.
روش : روش پژوهش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی بوده و دادهها از طریق مصاحبههای نیمه ساختاریافته با ۱۶ معاملهگر روزانه که بیش از ۸۰ درصد سرمایه خود را در طی سال های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ در بازارهای مالی بین المللی از دست داده بودند، گردآوری شد و جهت تحلیل دادهها از روش کلایزی استفاده شد.
یافتهها : اطلاعات تحلیل شده در ۵ مضمون اصلی و ۱۹ مضمون فرعی ساماندهی شده است. یافته ها نشان داد شکست در بازار های مالی با نشانه های افسردگی ، اضطراب و PTSD همراه است و حتی میتواند موجب افزایش احتمال خودکشی شود. تهدید احساس خود ارزشمندی معاملهگران در صورت زیان قابل توجه میتواند منجر به خود سرزنشگری ، تحقیر نفس ، تخریب خود انگاره و اختلال در روابط بین فردی شود.. همچنین، این پژوهش به مکانیسمهای دفاعی روانی نظیر انکار، فرافکنی، اجتناب و دلیل تراشی که معاملهگران برای مقابله با استرس ناشی از شکست از آن استفاده میکنند اشاره میکند. دیگر یافتهها شامل مختل شدن خودکنترلی و تجربه هیجانات و احساسات منفی است.
نتیجه گیری: شناسایی مشکلات روانشناختی گسترده و پیامدهای منفی ناشی از شکست در بازارهای مالی که از نتایج این مطالعه حاصل شده، اهمیت آموزش و پشتیبانی روانشناختی برای معاملهگران در ایران را هرچه بیشتر روشن میکند و پیشنهاد میکند که برنامههای آموزشی و حمایتی برای کاهش این پیامدهای منفی تدوین و اجرا شود.
کلیدواژهها: اضطراب، افسردگی، بازارهای مالی، پیامدهای روانشناختی ورشکستگی، معاملهگران روزانه.